F19 richt zich op het vergemakkelijken van multichannel reporting van jaarverslagen. Zij doen dit door het aanbieden van hun eigen platform F19 Software. F19 wil in de toekomst meer implementatiepartners aansluiten, die de software gemakkelijker zelf kunnen connecten met hun klanten. Daarvoor waren technische uitbreidingen nodig. Joris van Houts is Head of Development en werkte vanuit F19 nauw samen met Marvelous.

Maatwerk

Joris vertelt: “Vroeger vond het maatwerk voor jaarverslaglegging óp ons platform plaats: de huisstijl van een organisatie werd daar direct op geprogrammeerd. Om een meer schaalbaar product aan te kunnen bieden, wilden we de presentatie loskoppelen van ons CMS. Daarnaast moet het voor implementatiepartners gemakkelijker worden hun eigen tech-stack te kunnen inzetten voor hosting en creatie, om vervolgens via onze nieuwe API content gestructureerd binnen te halen uit F19.”

Marvelous heeft diepgaande Umbraco-expertise waardoor we de nodige meters konden maken

Joris van Houts - Head of Development

De nodige meters gemaakt

Joris vervolgt: “Bij een API hoort ook een software-developmentkit (SDK), een bibliotheek met code-voorbeelden, als het ware best practices voor partners. Toen we gingen nadenken over een goed code-voorbeeld om mee te beginnen, kwamen we uit bij Umbraco. Umbraco is .NET en dat ligt ons goed. Het is daarnaast een populair CMS onder ontwikkelaars, met een goede marktintegratie. We zijn toen via mijn oud collega Coen bij Jeroen van Marvelous terechtgekomen. Daar hebben ze diepgaande Umbraco-expertise en de nodige meters gemaakt.”

Umbraco-voorbeeldapplicatie

“We hebben ons van mei t/m juli 2020 samen opgesloten en geknald met een team van 4 à 5 mensen, deels van Marvelous en deels van F19. Wij voor het bouwen van de API en Marvelous voor het bouwen van een Umbraco-voorbeeldapplicatie om de API te gebruiken. De vanaf scratch gebouwde .NET-applicatie bevat rijke voorbeelden van het gebruik van F19. Er zijn Umbraco-plugins ontwikkeld voor het dynamisch inzetten van F19-content, zoals een grafiek of zelfs een compleet verslag.”

De samenwerking met Marvelous was buiten nuttig ook heel leerzaam

Joris van Houts - Head of Development

Agile samenwerking

Joris: “De samenwerking was buiten nuttig ook heel leerzaam, omdat Marvelous ook praktische kennis heeft, bijvoorbeeld over hoe je in Umbraco URL’s genereert en gefragmenteerde content logisch kunt renderen. De samenwerking was heel agile en met respect voor elkaars mening. Jeroen was naar mijn mening soms lang bezig met de perfecte architectuur, maar we hebben een mooie balans gevonden. We konden putten uit een grote gezamenlijke backlog met alle mogelijke ideeën. Wel leuk, want ook al zit het project erop; hij is nog steeds erg betrokken en nieuwsgierig naar hoe ons product nu ‘in het wild’ draait,” glimlacht Joris.

Van basisarchitectuur naar toekomstige stappen

Hij sluit af: “Samen met Marvelous hebben we uiteindelijk een mooie basis neergezet: de basisarchitectuur, de gelaagdheid en goede interfaces, gescheiden van de implementatie. Daarna hebben we het product zelf nog doorontwikkeld op bepaalde vlakken, voor betere prestaties, beveiliging en om ervoor te zorgen dat het systeem kan, wat het voorheen ook kon.  We hebben nu al 6 klanten die gebruikmaken van de Umbraco-connectie. In de toekomst zullen dit er alleen maar meer worden. Umbraco is trouwens zéker niet de enige manier om de F19-API te gebruiken. In de toekomst gaan we ook PHP of Java onderzoeken. Door de expertise van Marvelous hebben we in ieder geval een onmisbare stap kunnen zetten in het schaalbaar maken van onze software. Daar zijn we superblij mee.”

Contact

Bezoek

Europalaan 28
5232 BC, Den Bosch

Route

Bel

Een beller is sneller.

+31 85 130 1589

Vraag?

Een mailtje is snel verstuurd.

mail@marvelous.nl